top of page

Illusionist Mattijs Rooker gaat met trucs het theater in

Geplaatst op: 11-10-2015 

Stage-meester Mattijs Rooker: Mijn leerlingen willen de trucs niet missen!

 

Moerkapelle – Het theater in met zijn trucs is precies wat Mattijs Rooker (19) alias Mat’s Magic wil - Hans Klok achterna. De 19-jarige illusionist uit Moerkapelle treedt zaterdag 17 oktober op in het Capelse Isala Theater en daarmee komt zijn droom dichterbij.

Dat Rooker ooit in het theater zou optreden stond zowat in de sterren geschreven. Van jongs af aan stal hij de show op verjaardagen. Van verkleedkist en fantasie werd volop gebruikt gemaakt. Combineer dat met de populariteit van televisieprogramma Magic Unlimited, ruim tien jaar geleden, en het mag geen verrassing heten dat hij een goocheldoos op zijn verlanglijstje zette.

Voor zijn achtste verjaardag kreeg hij zo’n doos. “Eerst deed ik er niks mee. Voor je aan die trucs kon beginnen moest je boekjes bestuderen. Daar had ik geen zin in. Mijn broer leerde het wel en toen hij de show begon te stelen op verjaardagen ging ik toch ook maar aan de slag.” Nadat een werknemer van zijn vader, die een glastuinbouwbedrijf heeft, Mattijs met het serieuzere illusionisme kennis liet maken, was Rooker verkocht.

“Die jongen, Philip, had videobanden – die waren er nog in die tijd – van Hans Klok en die ging ik bekijken. Hans Klok is mijn grote voorbeeld. In het eerste deel van die video’s legde Klok uit hoe het werkte, in het tweede deel zag je zijn shows. Tot die shows spoelde ik altijd door. Dat spreekt me het meest aan: het showelement. Klok verwerkt veel actie en pit in zijn shows. Andere illusionisten lopen over een podium, Hans Klok rent.” Rooker heeft inmiddels een keer met Hans Klok geoefend.

De shows van Mat’s Magic slaan aan. Het begon op een talentenavond van school, die hij won en waarop hij jaarlijks terug mocht keren. “Het is anders dan een bandje, het sloeg aan bij het publiek. Illusionisten zijn er niet zoveel, ik denk omdat het een tijdrovende en dure hobby is. Ik heb altijd gewerkt om voor nieuwe trucs te sparen. Bij mijn vader in de kas, als krantenjongen en bij een garage. Divers werk vind ik leuk.”

Dat komt goed uit: het werk als illusionist is divers. Rooker stelt zijn muziek samen, maakt zijn trucs (“terwijl ik helemaal niet zo van het klussen was”) en decor, stelt de kleding samen voor zijn assistentes en hemzelf. Een nieuwe truc die hij heeft gebouwd, die opgeslagen staat in zijn illusionistenkelder annex minitheater, is een truc waarbij hij in een dwangbuis in een kooi zit, waar hij uit moet komen omdat erna een blok met spijlen naar beneden komt. “Of het gevaarlijk is? Weet ik niet, het is nooit mis gegaan. Gelukkig zijn het botte spijlen. Ze zullen me niet doorboren als ik niet uit die kooi kom”, zegt Rooker geruststellend.

Alles voor de show, dat zou Rookers motto kunnen zijn. Op zaterdag 17 oktober treedt hij op in het Isala Theater in Capelle. Dat benadert zijn droom. “Als ik later met een theatershow door het land kan, komt een droom uit.” Als het met illusionisme niet lukt, heeft de Moerkapellenaar nog het onderwijs. “Ik zit op de pabo en loop stage bij groep 6 van de Gideonschool in Nieuwerkerk. Daar goochel ik ook. Leerlingen vinden dat mooi, je doet iets wat niet kan. Ik hoef alleen maar te zeggen ‘willen jullie die truc nou nog zien vanmiddag?!’ en de leerlingen zijn rustig. Dat willen ze niet missen.”

Kaarten voor de show van Mat’s Magic zijn te koop via de website isalatheater.nl

Pepijn de Groot

bottom of page